Projekt Spin pokret

Projekt SPIN POKRET u partnerstvu s HUPT-om financiran je od Karlovačke županije u vrijednosti 8,000 kn. Projekt ima 2 osnovne aktivnosti:

  1. Obilazak 7 članova sa šireg područja Karlovačke županije (Ozalj, Rečica, Cerovac Vukmanički, Draganić, Kamanje, Slunj, Duga Resa) koji nisu u mogućnosti sami organizirati prijevoz do udruge, kako bi se utvrdilo: u kakvim točno uvjetima žive? Koje su im primarne potrebe i problemi? Na koji način se ti problemi mogu riješiti? Imaju li u tome podršku obitelji? Kroz razgovore s njima već smo utvrdili da im je jedan od većih problema životni prostor neprilagođen za kretanje u invalidskim kolicima, a sami ne znaju kako to riješiti. Veliki problem je i prijevoz do doma zdravlja, knjižnice, kina, dućana... Ovom aktivnošću želimo ne samo na papiru utvrditi činjenično stanje njihovih problema veći ih potaknuti i pomoći im da svoje ključne probleme riješe. Obilazak članova provest će voditeljica projekta Martina Benić (i sama osoba s tetraplegijom) uz pomoć osobne asistentice, osobnim automobilom, od travnja do prosinca 2017. O svakom posjetu napravit će izvješće te na kraju utvrditi koja podrška treba kojem pojedincu.
  2. Organiziranje 2 radionice o samozbrinjavanju (posebno za žene, posebno za muškarce) u prostoru Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije. Radionice će voditi Manda Knežević (za žene) i Janko Ehrlich-Zdvořák (za muškarce). Na radionicama ćemo korisnike upoznati s pravilnom uporabom i odabirom medicinskih (npr. kateteri), ortopedskih (invalidska kolica, dizalica za transfer teško pokretnih osoba iz kreveta u kolica, toaletna stolica za tuširanje...) i medicinskih pomagala (npr. pelene) te im pokazati vještine transfera (kolica-krevet, kolica-automobil). Upoznat ćemo ih i s načinima preventiranja zdravstvenih problema od kojih je najčešći dekubitus. Za članove koji to žele, voditelji će izdvojiti vrijeme za individualne razgovore. Radionice ćemo organizirati u listopadu. Za korisnike ovog projekta koji ne žive u Karlovcu i nemaju automobil (8 osoba) organizirat ćemo prijevoz iznajmljenim kombijem ili taxiem.
Print Friendly, PDF & Email