Završna konferencija Projekta Zaželi podršku – Programa zapošljavanja žena – faza II

Objavljeno u: Novosti, Zazeli podrsku

U četvrtak, 17. ožujka 2022. godine održali smo Završnu konferenciju Projekta Zaželi podršku – Programa zapošljavanja žena – faza II na kojoj smo predstavili postignute rezultate projekta.

Projekt Zaželi, u vrijednosti od 464.329,90 kuna, u iznosu od 85% financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. te 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Predviđeno trajanje projekta bilo je 18 mjeseci, s provedbom smo započeli 5. siječnja 2021., zbog ispunjavanja ciljeva projekta s provedbom završavamo ranije. Korisnik odobrenog projekta je Karlovačka udruga spinalno ozlijeđenih. Kroz projekt je ostvarena suradnja s Centrom za socijalnu skrb Karlovac, Centrom za socijalnu skrb Slunj i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Karlovac, koji su bili uključeni kao partneri na projektu.

U drugoj fazi projekta Zaželi podršku zaposleno je 5 osoba na puno radno vrijeme, iz teško zapošljive skupine s najviše završenom srednjom školom, koje su kroz ovaj projekt ujedno stekle dodatno obrazovanje, što će im pomoći da postanu konkurentnije na tržištu rada i lakše se zaposle nakon završetka projekta. Tijekom 13 mjeseci pružale su potporu i podršku za 36 osoba starije životne dobi i u potrebi, koje su prošle kroz Projekt, dok je inicijalno bilo predviđeno 30 krajnjih korisnika.

Našim sugrađanima s područja Grada Karlovca i Karlovačke županije starije životne dobi i onima u potrebi ili nepovoljnom položaju pružena je potpora i podrška kroz pomoć u vidu kućanskih poslova, uključivanja u društveni život zajednice i ublažavanja osjećaja usamljenosti s ciljem poboljšavanja kvalitete života. Svaki krajnji korisnik je tijekom provedbe projekta mjesečno dobivao pakete kućanskih i higijenskih potrepština.

Svih 5 žena zaposlenih u sklopu ovog projekta ujedno su bile polaznice edukacije za njegovateljicu starijih i nemoćnih osoba. Polaznicama izobrazbe je predsjednica udruge, Martina Benić, u siječnju ove godine na konferenciji u prostoru Udruge dodijelila stečena uvjerenja o uspješno završenom osposobljavanju.

Informiranje šire javnosti ostvareno je putem plakata, kao i putem mrežne stranice Udruge.

Jedan od izazova s kojima smo se susreli tijekom provedbe projekta bile su epidemiološke mjere uslijed aktualne pandemije Covida-19, koje su značajno otežale, ali ne i onemogućile provedbu Projekta. Djelatnice su obavljale rad u skladu sa svim epidemiološkim mjerama te u dogovoru sa samim korisnicima.

Kako su naši korisnici izrazito zainteresirani za nastavak projekta, a isto tako i žene zaposlene ovim projektom, svi s nestrpljenjem očekujemo iduću fazu projekta Zaželi. Za sada nema dostupnih informacija o tome kada bi mogla započeti iduća faza. Nadamo se da će nadležni prepoznati važnost nastavka projekta, budući da su zaposlene žene sada nezaposlene, dok su korisnici – osobe starije životne dobi i osobe u potrebi sada ostavljene bez pomoći koja im je neophodna.

Nazočnima su se obratili i Roman Baštijan iz Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI, gospođa Nataša Banjeglav-Melinčević koja je bila zaposlena ovim projektom te gospođa Branka Pavić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u ime partnera. Zaključeno je da se svi nadamo što skorijem početku iduće faze projekta Zaželi, a najviše sami korisnici kojima je nastavak projekta neophodan.

Print Friendly, PDF & Email